5 питань про роботу Project Manager в ІТ: що робить та скільки отримує

Продакт менеджер може виконувати роль продакт оунера — бути таким собі голосом стейкхолдерів та замовників в технічній команді, але це також може робити і бізнес аналітик, і проджект менеджер. Продакт оунер, саме як роль з такою назвою, в першу чергу потрібен тим компаніям, які вибрали як фреймворк реалізації своїх проєктів Вакансія Senior Product Manager (Mobile) Scrum або SAFe. Його можна називати продакт оунером, а можна й інакше, суті сказаного це не змінює. Product Manager не підходить під категорію спеціалізацій, де можна підготувати відповіді на перелік питань, набити руку на тестових та бути впевненим, що бажана посада вже в кишені. Спеціалістів цих професій часто називають міні-генеральними директорами компанії.

питань про роботу Project Manager в ІТ-компанії

Маємо безліч вакансій у креативних індустріях, освіті, ІТ-компаніях, громадському секторі тощо. Так і з’явилися дві ролі – Project Manager і Product Owner. Project Manager отримує від замовника вхідні вимоги, оформлені, як правило, ніяк. Адже більшість часу водій проводить сам на сам з дорогою, своїми думками та «баранкою». Також багато успішних представників професії пропонують всім, хто хоче освоїти професію, пройти курси.

Наскільки затребувані продакт-менеджери

Це медіана заробітних плат за даними з 221 вакансії, розміщеної на Work.ua із заголовком «Продакт-менеджер» і за схожими запитами-синонімами «Продукт-менеджер», «Product manager», «Product owner» та ін. «Я раджу починати зі статей про Project Management в IT. Дізнайтеся, про що ця професія, як загалом влаштована робота над проєктом. Надішліть посилання на ваш пост, і ми його опублікуємо від вашого імені. Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та угодою користувача.

Soft і hard skills для продакт-менеджерів

Екстернал продакт — тебе аутстафом продають на якусь (швидше за все не малу) компанію, де спеціаліст працює як екстернал продакт. Починав як сейлз, потім пішов в проджекти, був невеликий досвід web development, і десь 4-5 років тому пішов в продакти. Подумайте про самообслуговування, здатність зосередитися або проявляти стійкість перед невдачами.

Що потрібно, щоб стати Project Manager?

що робить product manager

Продакт-менеджер бере на себе роль фасилітатора, що допомагає погодити спільну візію та цілі, їхній вплив на розвиток диджитал-продуктів. Інтеграцію варто проводити планово і поетапно, з постійною оцінкою взаємодії команд і продуктів. Ці клієнти переважно вже мають сильні позиції на ринку та гарну репутацію, а ще — достатньо коштів на дослідження та інновації.

Великі відомі організації деякі позиції можуть навіть не розміщувати на ресурсах пошуку роботи, знаючи, що отримають трафік на сайт та перегляди на соцплатформах за рахунок високої впізнаваності бренду. Продакт-менеджер на це оперативно реагує, проте робить це обережно, з урахуванням усіх ризиків. Повідомлення про зміни повинні бути транспарентними й доступними для всіх користувачів і партнерів компанії. Також важливо провести аудити на дотримання впроваджених законодавчих норм. Інколи варто кардинально змінити вектор розвитку продукту, переробити функціонал або ж навіть відмовитися від частини продукту через нові обмеження.

Оунери відповідають за більш тактичні речі (фічі, юзер сторі, беклог…), менеджери більш стратегічні (візія, довгостроковий роадмап, стратегія розвитку ….). Попри те, що більшість продакт-менеджерів — це молодь віком від 25 до 36 років, є доволі багато продактів, які старші чи молодші за цей вік. Це гарний сигнал,що продакт-менеджером в Україні можна стати в будь-якому віці (найстаршому з респондентів було 60 років). У роботі продакти найбільше взаємодіють з розробниками та дизайнерами, а також з аналітиками, тестувальниками, службою підтримки, маркетологами та іншими продактами. Загалом постійна комунікація — невід’ємна частина роботи будь-якого Product Manager. Senior — не кінцева ланка в кар’єрному зростанні проджекта.

В основному, продакти потрібні в тих компаніях, які випускають власний продукт. А в тих, що займаються замовленнями від інших компаній, частіше працюють проджект-менеджери. Продакт-менеджер — це людина, яка повністю контролює процес і несе відповідальність за створення нового продукту. Ще його називають продукт-менеджером, менеджером або директором із продукту, або просто продактом. Робота такого формату часто передбачає ненормований робочий графік, необхідність завжди бути на зв’язку, зустрічі з командою та замовниками поза офісом.

Dev.ua продовжує серію матеріалів, які допомагають джунам увійти в IT. Soft Skills зроблять ваші тверді навички більш цінними. Вони схожі на мастило, завдяки якому двигун працює безперебійно. Якщо вони симбіотично зростаються, вони обидва стають унікальним купівельним пунктом для ваших клієнтів.

Ще може бракувати досвіду на новому ринку, що призведе до неефективних маркетингових кампаній. CEO та Co-Founder в IAMPM10 років досвіду в маркетингу та управлінні продуктами. Вивела на ринок більше 50-ти проєктів у ролі консультанта, працювала як Product Manager в SaaS, Gaming та EdTech нішах. Виростила лабораторію Нетехнічної IT-освіти IAMPM з хобі в міжнародний бізнес.

Product Owner – ключова фігура в команді, що працює над створенням і розвитком продукту. Це не просто посада; це роль, що передбачає володіння продуктом на всіх етапах його життєвого циклу. Product Owner – це сполучна ланка між потребами користувачів, можливостями команди розробників і бізнес-цілями компанії. Він визначає бачення продукту і стратегічний напрямок, роблячи акцент на створенні цінності для користувача і досягненні комерційних цілей. Дякуємо нашим чудовим спікерам за те, що поділились досвідом та допомогли пролити світло на те, у чому ж таки різниця між двома продактами. Тут лише концентрована інформація, круті спікери та багато практичного досвіду.

  • Наприклад, клієнт просить додати в мобільний додаток ще один спосіб реєстрації.
  • Порівнюючи себе влітку, коли не було відключень, і зараз, скажу що іноді після пропущеного дня багато часу уходить на те, щоб зрозуміти всі зміни які були за попередній день.
  • За даними опитування Work.ua серед зареєстрованих шукачів з досвідом роботи продакт-менеджером.
  • Наприклад, якщо продакт-менеджер вирішує — потрібно оновити застосунок, то проджект — формує оптимальний план виконання поставленої задачі з точним терміном, необхідними ресурсами та реалізує його.
  • Роль Product Owner стає все більш значущою і затребуваною.
  • Щодо початківців, то початківець продакт — це людина, що вже частково виконувала роль продакта на іншій позиції.

Головним акцентом компанії стає вже не економія витрат, а залучення інвестицій і зосередженість на зростанні. Зазвичай засновники на цьому етапі зміщують свій фокус на організаційні функції, налаштування бізнес-процесів, систем управління та інших структур бізнесу. Отже, компаніям потрібний принаймні один продакт-менеджер, який би координував відділи, тестував ідеї й розробляв продукт ефективно далі. З досвіду, я можу виділити кілька конфігурацій взаємодії бізнес-аналітика і PO і поділах їх обов’язків. Ми вважаємо їх авторитетами частково тому, що приємно згадувати людину, яка досягла таких вершин. Однак варто пам’ятати, що в 99% випадків геніальні продукти створені не одним великим мислителем — над ними працювали команди кваліфікованих фахівців.

Ми в компанії пояснюємо клієнтам, що продакт-менеджер допомагає зберегти головну ціль і ціннісну пропозицію. Він  згуртовує команду, щоб усі працювали над найбільш важливими завданнями, спрямовує зусилля колег на тестування гіпотез, реалізацію ідей, які матимуть позитивний вплив на зростання бізнесу. Розглянемо кілька професій, які часто стають відправною точкою для кар’єри власника продукту. Продакт менеджер має більш широкі обов’язки, і вони (на відміну від оунера) змінюються від продукту до продукту. Продакт менеджер може займатися лише метриками, робити  лише кастомер девелопмент, а інколи продакт менеджер лише менеджить стейкхолдерів і роадмапу. Відмінності у оунера та продакта у зонах відповідальності, тут знову ж таки багато залежить від компанії.

Згідно з опитуванням DOU, 33% РМ оцінюють свій рівень володіння як «просунутий» (Advanced). Ще 48% РМ оцінили свій рівень англійської як вище середнього (Upper-Intermediate). Теперь будь-який користувач може вести свій блог, кейси, думки в форматі колонки, статті про проєкти чи історії з життя. У переважній кількості компаній РО щільно працює з командою, беклогом і конкретною функціональністю, розвиваючи існуючі ідеї і проробляя їх більш детально.

що робить product manager

В управління продуктом люди приходять із project-менеджерів, тимлідів, аналітиків, маркетологів, дизайнерів та customer care. Отже, оптимальним рішенням буде перехід з іншої професії на позицію Product Manager всередині своєї компанії. Ціль книги – допомогти вам влаштуватися на роботу як менеджер продукту.Яка різниця в продакт-менеджменті між передовими продуктовими компаніями.

Лише кілька десятиліть тому споживач головним чином залежав від того, що було на постачанні. У наші дні у клієнта так багато можливостей, що подорож клієнта стала ключовим поняттям у залі засідань. Той, хто надає найбільш гнучкий, привабливий, надійний та інноваційний продукт та/або підтримку, виграє клієнта.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *